Contact

Autonomous Mobile Robots

Creșteți productivitatea și simplificați procesele prin automatizarea activităților care implică transferul manual al materialelor

Roboții mobili autonomi (AMR) sunt roboți care pot opera și se deplasa în medii variate fără a avea nevoie de control uman constant sau de infrastructură fizică specială pentru orientare. Acești roboți sunt echipați cu senzori, sisteme de navigație avansate și software, ceea ce le permite să efectueze sarcini și să se adapteze la mediul lor în timp real. În general, soluțiile de automatizare AMR sunt concepute pentru a fi flexibile, inteligente și capabile să se adapteze la cerințele specifice ale diferitelor industrii și aplicații. Un aspect distinctiv al roboților mobili autonomi este abilitatea lor de a opera în medii variate și de a adapta comportamentul în funcție de schimbările din mediul înconjurător, fără a fi limitați de căi predefinite sau piste fixe, cum ar fi AGV-urile.

Procese

Navigație autonomă

AMR-urile sunt echipate cu senzori, camere și LiDAR (Light Detection and Ranging), care le permit să detecteze mediul din jur și să cartografieze traseele. Scanează constant împrejurimile pentru a identifica obstacole și pentru a stabili poziția exactă.

Planificarea traseului

Sistemul de control al AMR-ului folosește datele colectate de senzori pentru a planifica cel mai eficient traseu către destinația dorită, ceea cee implică alegerea celor mai sigure și rapide rute pentru a evita obstacole și pentru a ajunge la destinație în timp util.

Interacțiune cu mediul

AMR-urile pot comunica și interacționa cu mediul din jur. De exemplu, acestea pot identifica stațiile de încărcare pentru a-și reîncărca bateriile sau pot identifica zonele de lucru pentru a executa sarcinile de manipulare sau de transport.

Programare și control centralizat

AMR-urile sunt conectate la un sistem centralizat de control, care poate fi gestionat de la distanță. Operatorii sau software-ul pot programa și monitoriza activitățile AMR-urilor, pot atribui sarcini specifice și pot urmări progresul acestora.

Interfață cu utilizatorul

Pentru a facilita interacțiunea cu utilizatorii umani, AMR-urile pot avea interfețe grafice de utilizator (GUI) care permit operatorilor să monitorizeze și să gestioneze activitățile acestora. Aceste interfețe pot afișa hărți, starea bateriilor, starea activităților și pot oferi opțiuni de control manual dacă este necesar.

Sarcini și operațiuni specifice

AMR-urile sunt programate pentru a executa sarcini specifice, cum ar fi transportul de materiale, depozitarea, preluarea, livrarea sau ambalarea. Aceste sarcini sunt planificate și gestionate în funcție de cerințele specifice ale aplicației.

Siguranță și evitarea coliziunilor

AMR-urile sunt echipate cu sisteme de siguranță pentru a evita coliziunile cu obiecte sau persoane. Acestea pot opri sau evita automat obstacolele detectate pe traseu.

Monitorizare și mentenanță

AMR-urile pot raporta starea lor de funcționare, inclusiv nivelul bateriilor, erorile și problemele tehnice. Acest lucru permite efectuarea mentenanței preventive și a intervențiilor rapide în cazul unor probleme.

Elemente componente

Platforma robotului

Reprezintă structura de bază a robotului, care include roți sau alte mijloace de deplasare. Platforma poate fi propulsată electric, pneumatic sau hidraulic, în funcție de necesități.

Senzori

Sunt esențiali pentru colectarea datelor despre mediul înconjurător și pentru navigație. Aceștia pot include camere video, senzori LIDAR, senzori ultrasunete, senzori de proximitate, senzori de înclinare sau senzori de temperatură și umiditate.

Unitate centrală de procesare

Aceasta reprezintă "creierul" robotului și include un procesor puternic și memorie pentru procesarea datelor, navigație și luarea deciziilor.

Software de control

Software-ul de control gestionează toate funcțiile robotului, inclusiv navigația, planificarea traseelor, evitarea obstacolelor și interacțiunea cu mediul înconjurător.

Baterie sau sursă de alimentare

AMR poate funcționa pe baterii sau alte surse de alimentare, în funcție de durata de funcționare dorită și de aplicație.

Comunicare

Pentru a interacționa cu alți roboți sau cu sisteme de control superioare, AMR are o componentă de comunicare, cum ar fi Wi-Fi, Bluetooth sau alte protocoale de rețea.

Sistem de navigație

Acesta poate include GPS sau alte tehnologii de localizare pentru a ajuta robotul să își cunoască poziția în mediul înconjurător.

Echipamente suplimentare

Sistemul poate fi echipat cu accesorii sau instrumente speciale, cum ar fi brațe robotice, sisteme de manipulare, scanere de coduri de bare sau alte instrumente personalizate pentru sarcinile specifice.

Sisteme de siguranță

Pentru a preveni accidentele și coliziunile, sistemul de AMR poate fi echipat cu senzori de siguranță, sisteme de frânare de urgență sau alte dispozitive de protecție.

Aplicabilitate

 • Logistică
  AMR-urile pot fi utilizate pentru a automatiza transportul și manipularea materialelor în depozite, fabrici și centre de distribuție, acestea pot transporta marfă de la un punct la altul, pot gestiona stocurile și pot reduce timpul de manipulare.
 • Transport și livrare
  În acest domeniu, AMR se pot utiliza pentru a efectua livrări autonome în magazine, depozite sau chiar în mediul urban, unde pot livra pachete, produse alimentare sau alte bunuri direct la destinatar.
 • Asistență medicală
  AMR pot ajuta în industria medicală pentru a transporta echipamente, medicamente și mostre de la un loc la altul într-un spital sau centru medical. De asemenea, pot ajuta pacienții cu mobilitate redusă să se deplaseze.
 • Agricultură și silvicultură
  În agricultură, AMR-urile pot fi utilizate pentru a efectua recoltarea automată a culturilor sau pentru a monitoriza starea culturilor agricole, iar în silvicultură pot ajuta la tăierea și transportul lemnelor.
 • Fabricație și asamblare
  Roboții autonomi pot ajuta la transportul materialelor și componentelor într-o fabrică sau la asamblarea produselor. Aceștia pot opera într-un mediu de producție în continuă schimbare.
 • Curățenie și întreținere
  Se pot utiliza pentru curățarea automată a spațiilor publice, clădirilor comerciale sau a zonelor industriale: roboții pot colecta gunoiul, pot spăla podelele sau pot efectua alte activități de întreținere.
 • Explorare și cercetare
  AMR-urile pot fi folosite pentru explorarea mediilor periculoase sau necunoscute, cum ar fi spațiul subacvatic sau subteran; acestea pot efectua misiuni de cercetare și colectare de date.
 • Retail și servicii
  În industria de retail, AMR-urile pot ajuta la gestionarea stocurilor în magazin, la repunerea produselor pe rafturi sau la servirea clienților. Acestea pot fi utilizate și pentru servicii de curierat în cadrul unui magazin sau restaurant.
 • Securitate și supraveghere
  AMR-urile pot fi utilizate pentru a patrula și monitoriza zonele de securitate, clădiri sau infrastructuri critice. Acestea pot detecta anomaliile și pot raporta incidentele.
 • Educație și divertisment
  Oferă experiențe de învățare interactive sau pot asista profesorii în gestionarea claselor. În domeniul divertismentului, roboții autonomi pot fi utilizați în parcuri tematice sau muzee pentru a oferi tururi autonome și experiențe interactive.

AMR-urile utilizează un set sofisticat de senzori, inteligență artificială, algoritmi Machine Learning și calcul pentru planificarea căilor pentru a interpreta datele colectate și pentru a naviga prin mediul înconjurător. Apariția neașteptată a unui obstacol pe traseul de deplasare, cum ar fi un alt echipament, un palet sau operatori umani, nu determină în mod automat oprirea, ci doar adaptarea tehnicii de navigație la noua situație, cu scopul de ocolire a obstacolului și continuare a deplasarii.

Beneficii în utilizare

Process Agility

Versabots nu necesită infrastructură pentru navigare. AI de navigație TRUE AUTONOMY™ îi face pe deplin autonomi în executarea misiunilor de transport. Platforma AUTONOMY@WORK™ asigură utilizarea optimă a unităților care sprijină executarea impecabilă a procesului principal (producție, depozitare). Aceste capabilități permit managerilor de operațiuni să implementeze procese intralogistice agile, permițând agilitatea operațiunilor din atelier.

Reliable Autonomy

Versabots au un istoric extins de mai mulți ani de executare a proceselor intralogistice în mediul de producție în implementări comerciale. Tehnologia TRUE AUTONOMY a fost dezvoltată și testată în tot felul de medii, de la depozite de congelare, până la magazine tipice de producție și depozitare, terminând cu centre comerciale.

Industrial Safety

Versabots sunt certificați pentru conformitatea cu standardele de siguranță în exploatare în mediile industriale. Arhitectura integrată AUTONOMY@WORK™ și capacitățile sale de monitorizare permit analiza continuă a oricăror riscuri care afectează continuitatea proceselor în zonele operaționale.

Data Driven Process Design

Setul de instrumente AUTONOMY@WORK™ oferă managerilor de operațiuni un unic de modelare și simulare a proceselor: VIRTUAL FACTORY™. Acesta poate să modeleze și să evalueze diferite scenarii de automatizare a proceselor intralogistice pentru obținerea configurației optime în funcție de obiectivele procesului, cum ar fi utilizarea activelor AMR, volumele fluxului de materiale etc.

Funcționalități

În funcție de industria în care este implementată o astfel de soluție și de nivelul de complexitate impus, setul de funcționalități reprezintă o rafinare a funcțiilor de bază, transport, sortare și manipulare.

În ansamblu, Autonomous Mobile Robots sunt tehnologii avansate care pot îmbunătăți eficiența și automatizarea într-o varietate de domenii, oferind o soluție flexibilă și adaptabilă pentru diferite sarcini și medii. Implicațiile roboților mobili autonomi depind de aplicațiile specifice și de industria în care sunt implementați, dar în general implementarea acestei soluții de automatizare aduce siguranță și eficiență în orice domeniu de activitate.