Contact

Machine Vision Systems

Implementați o soluție de automatizare bazată pe o tehnologie avansată pentru îmbunătățirea eficienței, a preciziei și a calității proceselor automate

Machine Vision înseamnă, în esență, extragerea automată a informațiilor din imaginile digitale și utilizarea lor pentru controlul proceselor de producție și implicit pentru controlul calității produselor. Inspecția vizuală automată care utilizează algoritmi machine learning se adaptează rapid la variația de produs și la schimbările apărute în procese. Această capacitate de învățare o transformă într-o tehnologie potrivită pentru aplicațiile de automatizare industrială marcate adesea de nevoia de scalabilitate si versatilitate.

Soluția de automatizare bazată pe tehnologia Machine Vision reprezintă un sistem avansat care utilizează camere și senzori specializați pentru a detecta, analiza și interpreta imagini și informații vizuale. Această tehnologie are capacitatea de a înțelege și interpreta lumea vizuală într-un mod similar omului, permițând aplicațiilor industriale și comerciale să efectueze sarcini complexe și repetabile cu o precizie și eficiență crescute.

Procese

Captarea imaginilor

Procesul începe prin captarea imaginilor sau a fluxului de imagini folosind camere sau senzori specializați. Aceste imagini pot reprezenta obiecte, componente sau medii complexe care trebuie analizate.

Preprocesarea imaginilor

Înainte de a fi analizate, imaginile sunt supuse preprocesării. Aceasta poate include corectarea contrastului, eliminarea zgomotului sau îmbunătățirea calității generale pentru a asigura date clare și coerente pentru analiză.

Segmentarea și detectarea obiectelor

Machine Vision folosește algoritmi de segmentare pentru a separa obiectele de fundal și pentru a identifica contururile și caracteristicile acestora. Această etapă este esențială pentru a izola obiectele de interes în imagine.

Extracția și analiza caracteristicilor

Tehnologia analizează caracteristicile obiectelor detectate, cum ar fi formele, culorile, dimensiunile sau texturile. Algoritmii avansați sunt folosiți pentru a extrage informații semnificative din aceste caracteristici.

Luarea deciziilor

Pe baza analizei caracteristicilor, tehnologia Machine Vision ia decizii automate. Aceste decizii pot include identificarea defectelor, sortarea obiectelor în funcție de caracteristici sau detectarea erorilor în procese.

Feedback și control

Rezultatele analizei sunt folosite pentru a controla sisteme automate sau pentru a oferi feedback operatorilor umani. De exemplu, un robot poate fi ghidat pentru a prelua și a plasa corect componente, sau operatorii pot primi alerte pentru a interveni în cazul unor situații anormale.

Învățare automată

Uneori, Machine Vision poate fi instruită să recunoască noi tipuri de obiecte sau caracteristici prin învățarea automată. Datele de antrenament și algoritmii adecvați permit tehnologiei să se adapteze la cerințe noi.

Monitorizare și îmbunătățire continuă

Pe măsură ce tehnologia Machine Vision este implementată și utilizată, datele și feedback-ul colectate sunt folosite pentru a îmbunătăți performanța sistemului. Aceasta poate însemna ajustări ale algoritmilor sau strategiilor.

Elemente componente

În general, o soluție de inspecție vizuală este constituită din partea de achiziție a imaginilor și partea de procesare a imaginilor. Pentru aplicațiile simple sunt folosite camere compacte care au un controller vision integrat. Totuși, în funcție de cerințele funcționale specifice procesului monitorizat pot fi folosite configurații hardware complexe cu una sau mai multe camere conectate la un controller vision extern, care rulează aplicații software dedicate și oferă o multitudine de elemente de interfață pentru conectarea cu restul elementelor de automatizare.

Componente hardware

Joacă un rol crucial în asigurarea funcționării corecte și a performanței sistemului Machine Vision

Cameră sau senzor de viziune (Vision Sensor)

Aceasta este componenta principală pentru captarea imaginilor sau a datelor vizuale din mediul înconjurător. Camerele pot varia în funcție de rezoluție, sensibilitate la lumină și alte caracteristici.

Sistem de iluminare pentru zona de captură

Iluminarea este esențială pentru a asigura calitatea imaginilor captate. Poate fi integrată în cameră sau poate fi externă și controlată separat.

Controller

Controller-ul este componenta care gestionează și controlează funcționarea sistemului de viziune artificială. Unele camere sau senzori de viziune au un controller integrat, care poate prelucra și analiza datele direct pe dispozitiv. Pentru aplicații mai complexe sau pentru integrarea cu alte sisteme, se pot utiliza controle externe.

Cabluri de conexiune

Pentru a conecta toate componentele hardware, sunt necesare cabluri corespunzătoare (de alimentare, de date sau de comunicare) care asigură transferul datelor între cameră sau senzor, controller și, dacă este cazul, PC-ul.

Componente software

Reprezintă nucleul oricarei soluții Machine Vision și asigură prelucrarea imaginilor. Aceasta poate include algoritmi machine learning si de inteligență artificială și machine learning care pot efectua următoarele sarcini:

Segmentarea imaginilor

Identifică obiectele și contururile acestora în imagini.

Extragerea caracteristicilor

Analizează imagini pentru a extrage caracteristici specifice, cum ar fi forme, culori, texturi etc.

Detectarea și recunoașterea obiectelor

Identifică și localizează obiectele de interes în imagini.

Clasificarea și categorizarea

Se folosește gruparea obiectelor în categorii sau clase, bazate pe caracteristici prestabilite.

Măsurători și inspecții

Efectuează măsurători precise ale obiectelor sau detecții de defecte.

Urmărirea și analiza mișcării

Monitorizează obiecte în mișcare și interpretează modelele de mișcare.

Integrare și control

Sistemele de inspecție vizuală pot fi integrate cu alte sisteme și echipamente, precum roboții, în cadrul mașinilor industriale complexe sau a liniilor de producție.

Aplicabilitate

 • Industria manufacturieră
  Soluția este utilizată pentru inspecția și controlul calității produselor în timpul fabricației. Aceasta include detectarea defectelor, efectuarea unor măsurători precise, asamblarea corectă a componentelor și sortarea automată a produselor.
 • Automatizarea liniei de producție
  Machine Vision poate ghida roboții și poate valida corectitudinea și precizia etapelor proceselor de asamblare și producție.
 • Farmaceutică și medicală
  Soluția poate fi folosită pentru inspecția medicamentelor în vederea identificării și eliminării produselor neconforme, pentru sortare sau pentru validarea prezenței și poziției etichetelor.
 • Industria electronică
  Realizează inspecții detaliate ale componentelor electronice, detectând defecte sau componente lipsă și poate ajuta la asamblarea precisă a circuitelor și plăcilor electronice.
 • Industria automotive
  Machine Vision este folosită pentru inspecția și testarea componentelor si subansamblurilor auto.

În timp ce ochiul uman nu poate fi înlocuit când vine vorba despre interpretarea calitativă a unei imagini complexe și nestructurate, Machine Vision excelează la măsurarea cantitativă a imaginilor structurate datorită vitezei, preciziei și repetabilității sale. De exemplu, pe o linie de producție, un sistem de inspecție vizuală poate analiza sute sau chiar mii de piese pe minut. Proiectat corect, un astfel de sistem poate inspecta cu acuratețe, rapiditate și repetabilitate detalii prea mici pentru a fi văzute sau interpretate corect de ochiul uman.

Beneficii în utilizare

Controlul calității

Detectarea defectelor sau neregularităților în produse, asigurând calitatea ridicată a produselor finite.

Reducerea erorilor

Un sistem Machine Vision reduce rata de eroare și implicit rata de scrap, precum și nevoia de re-work.

Reducerea costurilor

Prin eliminarea factorului uman se reduc pierderile cauzate de erori, iar eliminarea corecțiilor necesare în cazul erorilor permite reducerea costurilor de operare.

Creșterea capacitivă

Sistemul automat permite identificarea anomaliilor mai rapid decât cel mai instruit și mai experimentat operator, ceea ce în combinație cu capacitatea de operare în conexiune directă cu alte elemente de automatizare asigură reducerea timpilor de ciclu mașină și implicit creșterea capacitivă.

Scalabilitate și versatilitate

Adaptările impuse de eventualele modificări de proces sunt posibile de cele mai multe ori prin programare și re-parametrizare fără modificări hardware.

Funcționalități

În ansamblu, tehnologia Machine Vision este puternică și versatilă, putând aduce îmbunătățiri semnificative în procesele industriale prin maximizarea eficienței operaționale și a calitatii produselor, reducând în același timp erorile umane și timpul de producție.